Kan jij grenzen stellen?

Grenzen stellen, het blijft voor sommigen een lastig iets. Regelmatig heb ik cliënten die overbelast zijn, omdat ze geen ‘nee’ kunnen zeggen. Ze nemen alles maar aan en ondertussen stapelt het werk zich op en zien ze door de bomen het bos niet meer. Dan wordt het echt de hoogste tijd om grenzen te leren stellen. Maar wat is dat nou, grenzen stellen? De meesten vinden dit lastig, “want dan moet ik overal nee op zeggen”. Laat ik gelijk duidelijk zijn: grenzen stellen is niet overal ‘nee’ op zeggen. “Waar gaat het dan om bij het stellen van grenzen?”, wordt me vaak vertwijfeld gevraagd

Bij het grenzen stellen leer je te voelen wat jij zelf nu eigenlijk wilt. Je collega komt naar je toe en vraagt je of je iets voor hem wilt doen. Je neiging is direct “ja hoor” te zeggen, terwijl je eigenlijk denkt “oh nee, ik heb al zoveel te doen, nog meer werk en ik ben vanavond weer zo laat thuis”. Dat doe je nu niet! Je gaat eerst bij jezelf na wat jij wilt. Heb je daar even de tijd voor nodig, geef dan aan je collega aan dat je er even over moet nadenken en dat je erop terug komt. Daarmee ‘koop’ je wat tijd voor jezelf. Vraag jezelf vervolgens af:
Wil ik dit doen?
Wil ik dit niet doen?

Afbeelding van houten bordjes in de vorm van pijlen. Een pijl wijst naar links en de tekst erop is NO. Een pijl wijst naar rechts en de tekst erop is YES. De pijlen staan onder elkaar op een paal geschroefd. Deze afbeelding geeft grenzen stellen weer!

Als je voelt dat je het wel wilt doen en het levert geen gevoel van belasting op, dan geef je je collega aan dat het prima is. Levert het helpen van je collega je wel een gevoel van belasting op maar wil je hem desondanks helpen, omdat je bijvoorbeeld weet dat hij op tijd thuis moet zijn om voor zijn zieke kind te zorgen, dan is dat ook prima. Je hebt hier dan bewust voor gekozen. Door bewust te kiezen, weet je waarvoor je het doet en ga je niet je grens over. Je emmertje gaat dan ook niet overlopen.

Echter, als je voelt dat je je collega niet wilt helpen kijk dan naar de reden van het waarom. Wil je niet helpen omdat je geen zin hebt, of heb je de capaciteiten niet? Het kan ook zijn dat je niet wilt helpen omdat je er gewoonweg de tijd niet voor hebt. Mocht je niet willen helpen omdat je er geen zin in hebt, maar doe je het toch, omdat hij jou bijvoorbeeld ook altijd uit de brand helpt, dan kies je bewust en ga je wederom niet je grens over. Het kan ook dat je besluit niet te helpen omdat je de capaciteiten niet hebt, de tijd niet hebt of er geen zin in hebt en je ziet geen reden waarom je het toch zou doen. Ook dat is prima en omdat je er heel bewust voor kiest, hoef je hier geen schuldgevoel bij te hebben.

Kortom: het stellen van grenzen is eigenlijk een kwestie van bewust nadenken en kiezen. Dan kan het zijn dat je ergens ‘nee’ op zegt, maar het kan net zo goed zijn dat het een ‘ja’ zal zijn. Geef niet gelijk een antwoord, maar geef aan dat je over de vraag even moet nadenken en dat je erop terug komt.

Vind jij het ook zo moeilijk om je grenzen te stellen? Na bovenstaande gelezen te hebben heb je de tools om hiermee aan de slag te gaan. Wil je leren grenzen stellen met behulp van coaching, neem dan contact op.

Meer over dit onderwerp lezen? Op de site van Happinez staat een mooi artikel!