ACT Coaching

Wanneer ACT coaching? Herken je dat? Dat je steeds weer in situaties terecht komt die onprettig zijn? Dat je het gevoel hebt dat anderen over je heen lopen en dat je moeilijk grenzen kunt stellen? Dat je dichtklapt bij bepaalde mensen waarbij je je ongemakkelijk voelt? Dat je het gevoel hebt dat je een keer door de mand gaat vallen? Of dat je zo perfectionistisch bent, dat je er last van krijgt? Het kan zijn dat je jezelf wilt ontwikkelen of dat je het gevoel hebt tegen een burn-out aan te zitten. Mijn coaching is voornamelijk gebaseerd op ACT, wat staat voor Acceptance and Commitment Therapy. Dit is een wetenschappelijk bewezen effectieve vorm van cognitieve gedragstherapie. ACT Coaching helpt je jouw gedachten en gevoelens te accepteren en omarmen, in plaats van ertegen te strijden en ze proberen te laten verdwijnen. Het onderdrukken van gedachten en gevoelens geeft ze juist meer kracht, waardoor je uiteindelijk steeds meer last gaat ervaren en problemen krijgt. Naast het leren accepteren dat moeilijke gedachten en gevoelens er mogen zijn, leer je ook wat jouw waarden zijn en nog belangrijker, hier naar te handelen.

ACT Coaching

De focus van ACT ligt in het vergroten van mentale veerkracht en flexibiliteit en heeft de volgende 6 fundamenten: Acceptatie: De eerste stap is het actief uitnodigen van nare gedachten, gevoelens en omstandigheden en alles wat daarbij hoort. Zo breng je precies in kaart wat jou allemaal belemmert, en kun je daar samen met mij mee aan de slag. Defusie: Loskomen van je gedachten zodat je ze als minder heftig ervaart en ze je minder snel zullen raken. Zelf als context: Zorgen voor een meer flexibele, zachtaardige relatie met jezelf. Mindfulness: In contact komen met wat zich in het hier en nu afspeelt. Jouw zorgen vinden vaak plaats in het verleden of in de toekomst. Met ACT leer je in het heden te leven. Waarden: Ontdek wat jij belangrijk vindt in je leven. Toegewijd handelen: Dingen doen die gebaseerd zijn op jouw waarden en je niet laten leiden door problemen en angsten.

Traject:

Ik werk gemiddeld met 8 sessies van twee uren. Het traject wordt ondersteund door het werkboek en de ACT-app. Na de sessie maak je de opdrachten in je werkboek en krijg je filmpjes, verhalen en metaforen toegestuurd in de ACT-app. Het is cruciaal dat je de opdrachten maakt en zelf gaat ervaren wat bijvoorbeeld controle is. Doe je dit niet, dan heeft het programma geen nut. Vergelijk dit met de volgende metafoor: de sessie is een plek om bij te tanken, om de navigatie goed in te stellen, etc. Vervolgens ga je naar huis om te rijden, oftewel; je gaat aan de slag met je huiswerk. Als je niet gereden hebt, hoef je ook niet te tanken.​ Zorg dus dat je tank niet nog vol zit, als je weer afspreekt met je coach. Ga zelf op weg en laat het leven je grootste leraar zijn.

In deze video vertelt psycholoog Steven Hayes over ACT

Als toevoeging op de ACT coaching kan je bij mij een drijfverenscan van Intodrives laten maken.